12. sukupolven viimeinen Grindstones-borderterrieripentue syntyi vuonna 2021. 

Pentulaatikko on nyt lopullisesti suljettu

Kennelmaailma muuttuu liikaa enkä pysy perässä. Maalaisjärjelle ei löydy enää käyttöä. En saa sopia asioita koiran parhaaksi pentujen omistajien ja uusien pennunostajien kanssa. Säännöistä on tullut itseisarvo, enkä ymmärrä ketä varten ne on laadittu. Olen liian tavallinen ja lopen kyllästynyt vääntämään selkeät asiat mutkikkaiksi.  

The Puppy Box is permanently closed.


Pentujen alkutaival

Pennut syntyvät pentulaatikkoon työhuoneessani ja kasvavat luovutusikäisiksi melkein koko huushollissa. Ne oppivat koirankieltä talon koirilta ja perheen jaloissa varttuminen tuo elämänkokemuksia heti alusta lähtien. Pihalle opetellaan säästä riippuen heti kun jalat kantavat. Työskentelen kotitoimistossa, olen siis koko ajan läsnä pentujen ensimmäiset tärkeät elinviikot. Pennut luovutetaan n. 8 viikon ikäisinä, rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina ja mikrosirutettuina. 

Suomalainen kotikoiraloiden sijoitustoiminta on mahdollistanut laajemman jalostuskäytön myös minulle. Sijoituskoirat elävät kodeissaan normaaleina lemmikkeinä, harraste- tai kotikoirina ja tekevät kasvattajalleen sovitun mukaisesti pentueen tai kaksi. Tämän toiminnan sekä kahdenvälisen sopimisen Suomen Kennelliitto on kieltämässä, tai ainakin sanelemassa yksityiskohtaisen ja kohtuuttoman sääntöviidakon. Yhteistyö sijoitusperheiden kanssa kohta 30 vuoden ajan on sujunut saumattomsti. Monista perheistä on tullut ikiaikaisia ystäviä, vaikka en kasvattini jalostusoikeutta olisi käyttänytkään. Pakotetaanko Suomessa rotukoirienkin kasvattaminen suuryksiköihin? Tulevaisuudessa kasvattaja ei voisi edes yhteisomistaa koiraa. Harva haluaa asua samoissa tiloissa kymmenien koirien kanssa, joiden ei voi antaa lisääntyä luonnonmukaisesti ja siksi ne on pidettävä erillään. Todennäköisesti ne elävät häkitettyinä tai tarhoissa. Alunperin hyväksi tarkoitetut säännöt ja määräykset kääntyvätkin tarkoitustaan vastaan ja ylilyöntejä koiramäärän ja puuttellisen hoidon suhteen voi tapahtua myös kennelnimen omaaville, sääntöihin sitoutuneille kasvattajille.
Kennelpolitiikka on perin kummallista. 

Pennunostaja voi tietoisesti hankkia pennun tehdasolosuhteista jo tänään. Niitä kutsutaan myös "rescue"- tai "adoptiokoiriksi" tai pahimmassa tapauksessa pentutehtaalta pelastetuksi. Pentuja ostamalla vain tuetaan hämärätoimintaa eikä koirien kiusaaminen lopu koskaan. Niin kauan kuin näille pennuille löytyy ostajia, erittäin tuottava eläinsuojelun vastainen toiminta jatkuu. 

Kaiken päälle Suomeen saadaan ulkomaantuliaisina antibiooteille resistenttejä superbakteereita sekä loisia, jotka voivat siirtyä ihmiseen. On täysi myytti, että sekarotuisen, ts. taustoiltaan tuntemattoman koiranpennun elämä olisi terveempää kuin kantakirjatun koiran. Kyllä tuttu piru on aina mukavampi ja paremmin hallittavissa kuin tuntematon piru. 

Myynti ja ehdot

Pennun hintaan sisältyy täydellinen pentuopas ruokinta- ja tapakoulutusohjeineen sekä muonaa alkutaipaleelle. Pennunostajan liitän ko. rodun kerhoon. Näyttelyvelvoitetta ei ole, mutta osallistumistoive ainakin rotujärjestöjen omiin jalostuskatselmuksiin (Nuori Border Päivä ja Erikoisnäyttely sekä Pikku Musta Show) ja luonnollisesti tuen sekä neuvon näyttelyinnokasta omistajaa jolla on näyttelykelpoinen koira! Kasvattieni omistajille on oma suljettu "vertaistukikanava" Facebookissa, jossa jaamme hyödyllistä tietoa niin iloista kuin ongelmistakin.

Pennunostajalta kysyn mm. kuinka kauan pentu tai aikuinen koira joutuu olemaan kodissaan yksin päivittäin ja miksi rotuvalinnaksi juuri BT tai ETT? Hienoa näyttelyvoittajaa, nopeaa agilitytykkiä tai mahtavaa metsästäjää en pysty lupaamaan etukäteen. Näyttelymenestys on bonusta ja loput omistajan ja koiran yhteistyön sekä ahkeruuden tulosta. Koira hankitaan aina ensisijaisesti koko perheen lemmikiksi. Etusijalla on pennunostaja, jolle rotu on ennestään tuttu tai suosittelijana nykyinen tai entinen BT/ETT omistaja, sekä aina ykkösijalla entiset kasvattieni omistajat.

Vastuuntuntoinen pennun omistaja sitoutuuu myös rotuun. Vaikka koiraa ei jalostukseen käytettäisikään, kaikki tieto koiran taipumuksista, luonteesta, terveydestä ja rakenteesta on tärkeää rodun tulevaisuudelle ja elinvoimaisuudelle. Rotujen jalostustoimikunnat on valtuutettu ylläpitämään koiriemme terveystiedostoja.

Omien kasvattieni vika/sairaustiedot ovat omalla sivullaan. Pentueita syntyy harkiten sellaisista yhdistelmistä, joita on mahdollista käyttää omassa jatkojalostuksessa. Virallisten tutkimusten tulokset löytyvät Koiranetistä borderit ja enkut tästä linkistä

Varsinkin ensimmäisen koiran hankkimista suunnittelevan on hyvä lukea Koiran hankintaopas. Kennelliiton sivuilla on myös rotutesti osoitteessa Hankikoira.fi jossa voit vertailla rotuja ja varmistaa valintasi, jos rotu ei ole tuttu aiemmin.

Kenneltarkastukset

SKL:n kennelneuvoja Silja Mustikka teki 12.5.07 tarkastuskäynnin ja totesi raportissaan mm. seuraavaa:
"Koirat ovat luokseenpäästäviä ja avoimia. Koirat vaikuttavat terveiltä, turkit ihanassa kunnossa. Koirat ovat vapaana asuintiloissa, ei portteja tai häkkejä. Yleisilme erittäin siisti. Koirilla käytössä myös aidattu iso piha, joka erinomaisessa kunnossa ja erittäin siisti. Käyntihetkellä ei pentuja, yksi nartuista juuri astutettu. Pennut hoidetaan asuintiloissa, pentuhuone rauhoitetaan emolle ja pennuille. Yleisvaikutelma erinomainen."

Espoon vs. eläinsuojelutarkastaja Anette Kare teki tarkastuskäynnin 9.2.10. Tarkastus liittyi projektiin, joka toteutettiin kaupungille saadun, juuri tähän tarkoitukseen nimetyn perinnön varoilla. Päätöksessä sanotaan: "Tarkastuksen kohde 13- ja 7- vuotiaat borderterrierinartut, 2-vuotias englanninkääpiöterrierinarttu. Tarkastuksessa ei havaittu epäkohtia. Koirat asuvat perheen parissa, ei kenneltiloja. Koirien kunto ja asuinolot kunnossa."

Kotona eläköityneiden isännän ja emännän lisäksi kaksi eläkeläiskoiraa: Pena ja Rellu

Marbil's Spiceisle A Sweet Chocolate Treat  (JDCM kantaja) Pena

yhteisomistuksessa Marja-Leena Pentikäisen kanssa

Pena osoittautui geenitestissä v. 2016 JDCM eli nuoruusiän sydänlihassairauden -kantajaksi. Lisäksi se tuntuu olevan erittäin vahva periyttäjä, koska kun sen 14 jälkeläisestä seitsemän on testattu, vain yksi on osoittautunut puhtaaksi. Penan isä ja pentueveli ovat puhtaita, emä taas on kantaja. Niinpä geeni on kulkenut mukana emälinjassa - ties kuinka kauan. Kantajakoira itse ei ole sairas eikä kantamansa sairausgeeni sitä haittaa. Kantajakoiraa voisi käyttää puhtaalle koiralle, nämä kaksi yhdistettynä eivät tuota sairasta koiraa. Mielestäni näin pienessä rodussa ei ole tarpeen tuottaa liikaa kantajakoiriakaan, muutoin sairausgeeni kulkee aina koirakannan mukana. Kaikki tiedossa olevat testien tulokset löytyy tästä linkistä. Sairaus on vakava ja katala, se aiheuttaa nuoren koiran, yleensä alle 1,5 vuotiaan äkillisen menehtymisen sydänkohtaukseen. Geenitestistä on kiittäminen Minnesotan Yliopistoa, jonne näytteet lähetetään tutkittavaksi. Tulevaisuudessa ei yhtäkään yllätyksenä tulevaa menehtymistä ole odotettavissa ja jalostuspäätöksillä saamme pikkuhiljaa geenin häivytettyä koirakannasta.

Vuonna 2017 valmistui borderterriereille SLEM-geenitesti (shaking puppy syndroma). Sairaus ilmenee pennun ensimmäisinä elinviikkoina ja se lopetetaan ennen luovutusikää. Geeni toimii kuten JDCM, eli kantajan voi yhdistää puhtaaseen ja se tuottaa terveitä ja/tai kantajia. Testitulokset olen merkinnyt terveyssivulle.


Veteraanidaami Rellu (ei testattu). Pena on kastroitu.